Masih ingat kisah 1st time ummi cuba wat cream puff? Ala yang keras kematu tu...yang muncung ummi panjang sedepa tu...alaaa..yang kat SINI tu. Haa..dah ingat dah kan. Kali ni sebagaimana yang dijanjikan ummi dengan penuh bersemangat dan xputus asa terus mencuba buat cream puff ni...siap g kedai kek beli nozzle bintang macam kat bawah ni
Tak payahlah panjang-panjang citer, maka dengan bangganya ummi persembahkan hasil Cream Puff ummi kali ni. Tekstur puffnya sungguh gebu, lembut, ringan dan mengiurkan...makan macam tu aje pun dah sodap. Cuma kali ni ummi dah xguna resepi youtube tu dah sebaliknya ummi try resepi kat myresepi.com. Ummi suggest sesangat kepada sesiapa yang nak try buat kali pertama, cubalah resepi ni...confirm puas hati ;-D Terima kasih Puan Zaliana kongsi resepi yang superb ni...
Gambar ihsan Mr. Google
Ummi punye bintang 8, harga RM6.50 beli kat Kedai Kek Presint 9
Tak payahlah panjang-panjang citer, maka dengan bangganya ummi persembahkan hasil Cream Puff ummi kali ni. Tekstur puffnya sungguh gebu, lembut, ringan dan mengiurkan...makan macam tu aje pun dah sodap. Cuma kali ni ummi dah xguna resepi youtube tu dah sebaliknya ummi try resepi kat myresepi.com. Ummi suggest sesangat kepada sesiapa yang nak try buat kali pertama, cubalah resepi ni...confirm puas hati ;-D Terima kasih Puan Zaliana kongsi resepi yang superb ni...
Masih panas...baru kuar dari oven ;-)
Pack cantik-cantik untuk bagi jiran...siap pakai powder lagi tuh (hias ngan gula icing je pun)
Nota : Dah tak malu lagi nak bagi kawan-kawan ayah makan...bangga ada...depa kata sedap weh ;-D
Sumber : zaliana@myresepi.com
By : ummi@zaidira.blogspot.com
Bahan-bahan ( untuk 28 biji cream puff )
- 125 gm self raising flour atau tepung gandum + 2 sudu teh baking powder *ummi guna self raising flour
- 100 gm butter
- 250 ml air
- 1/2 sudu teh gula
- 3 biji telur
- Bahan-bahan untuk inti jagung
- 1 cawan air
- 1/2 cawan susu cair
- 1 cawan jagung dalam tin
- 1/2 cawan tepung kastad
- 5 sudu besar gula
Cara-cara
- Cara-cara untuk puff
- Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih.Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Sejukkan *ummi guna api perlahan dan kacau hanya satu arah
- Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan inti jagung
- Cara-cara untuk inti
- Kacau tepung kastad dan air.Masukkan ke dalam periuk bersama susu cair dan gula.Kacau hingga naik wap
- Masukkan jagung dalam tin dan kacau sebentar hingga masak.Biarkan sejuk sebelum di masukkan ke dalam puff
******************
Untuk inti, ummi buat separuh jagung separuh lagi custard. Kalau inti custard ummi buat macam niBahan-bahan (untuk inti custard)
- 1 sudu besar tepung gandum
- 1 sudu besar tepung custard
- 4 sudu besar gula
- 1 cawan (250ml) susu cair
- 1 biji telur
- 1 sudu besar mentega
- Campurkan semua bahan di atas kecuali mentega. Kacau rata sampai tiada tepung yang berketul.
- Masak atas dapur menggunakan api perlahan. Kacau sentiasa sehingga custard nampak pekat.
- Tutup api dan masukkan mentega dan kacau lagi sampai nampak berkilat.
- Biar sejuk sebelum dimasukkan ke dalam piping bag.
SELAMAT MENCUBA ;-D
No comments:
Post a Comment